null
 Малин Субота, 20.04.2024, 11:09



| RSS
[ Головна ] [ ]
Категорії розділу

Наше опитування
Які теми Вам цікаві?

Всего ответов: 102

Статистика


Пошук

Головна » 2009 » Травень » 17 » Риба-лангольєр - новий агресор водойм
Риба-лангольєр - новий агресор водойм
14:02
 Ротан? Канібал!!!
(Не новина, але проблема?)
Микола Менжерес
 
 
 
 
 

Риба-лангольєр уже в Малині! Сенсація? Судіть самі.

Вона з’їдає усе, що створювалось часом і природою в окремо взятій водоймі — це її спосіб життя і виживання. Невелика й непоказна на перший погляд, рибинка є дуже яскравою ілюстрацією дії природного відбору, так як їсть усе живе, аби воно було менше від неї розміром і могло поміститись у пащі. Що вже й казати про свою «мальку», а за це вже ротанчика можна сміливо назвати канібалом.

У природі Полісся це явище поки доволі рідкісне, проте про ротанів як вид можна не переживати, бо розмножуються ротаті хижаки досить швидко. Наприклад, на ставку біля лікарні цей вид з’явився близько 5-ти років тому, і вже зараз там майже не трапляється інша риба. Ротана там же можна наловити відерце за день.
Якщо ви вже зібрали вудочки, щоб поїхати і собі наловити цієї риби, то не поспішайте. Так як просто відпочити, дихаючи свіжим повітрям та поглядаючи час від часу на поплавок, у вас не вийде, бо ротан — це агресивний хижак, який хапає в основному ту здобич, котра активно рухається. Отож вам доведеться постійно тримати вудочку в руках і активно імітувати «движняк» — смикати наживку, щоб та невпинно рухалась.

Потім ви прийдете додому і захочете почистити здобич. І тут вам доведеться або зробитися садистом, убиваючи ці живучі створіння, або мінімум три доби перебувати в очікуванні її природної «кончини» (без води в холодильнику!). Однак ще і з пательні риба може передати вам «останній привіт», стрибнувши на розпеченому металі...

Резюме.
Такий спосіб життя з одного боку правильний, як кажуть «або ти, або тебе», а з іншого це занадто…
Корисно до теми познайомитися з інформацією інших джерел, якщо вас природа ненажерливої риби стурбувала або зацікавила.

                    


Ротан відноситься до загону окуневих, підряду бичковых, сімейство - головешка. Має три види. Той вигляд, що поширений у нас в Росії, і є головешка(темний, голова займає майже третину розміру). Довжина до 20-25 см, вага досягає 500 грам, але це найкрупніші екземпляри. Стандартні риби по 10 - 15 див. З боків величезної голови розташовані зяброві кришки, що прикривають порожнини із зябрами. Через рот вода потрапляє в глотку, минає, віддаючи кисень, через зяброві пелюстки і виходить через зяброві отвори. Багаточисельні залози виділяють слиз, роблячи поверхню риби слизькою, полегшуючи рух у воді. Зуби гострі, періодично оновлюються. Забарвлення ротану залежить від кольору дна і води. Спинка темна, боки жовтуваті з темними плямами, але колір риби може змінюватися у зв'язку з місцевими умовами.

РЫБЫ ЛЕНИНГРАДСКОЙ ОБЛАСТИ


газета "Питерский рыбак"

Ротан (или головешка) так называется эта небольшая рыбка, темноокрашенная, с бурыми пятнами на боках и животе и двумя раздельными спинными плавниками. Она относится к семейству элиотриевых, которое родственно колбневым (южным бычкам). Некоторые представители колбневых живут и в Финском заливе, но ротан отличается от них; брюшные плавники у него раздельные, а не сросшиеся в присасывательную воронку, как у представителей колбневых. У ротана большой, направленный косо вверх рот с чуть выдающейся вперед нижней челюстью. Во время нереста самцы окрашиваются в очень темный, почти черный цвет. За это, да еще за относительную малоподвижность, наверное, и прозваны они головешками.

Ротан - рыба дальневосточная. Питается он любой животной пищей, всему, однако, предпочитая икру и мальков рыб. Поэтому в прудах, где много ротана, других рыб обычно уже нет. Размножаются ротаны летом, икру откладывают на нижнюю поверхность листьев водных растений, как правило, плавающих: кувшинки, кубышки, рдестов. Нерест такого типа напоминает икрометание у колбневых бычков, самки которых откладывают икру на стенки и потолок вырытых самцом пещерок. Икринок в кладке бывает до тысячи штук. Ротан - рыбка небольшая, обычно ее длина не более 10-14 см, очень редко - 25 см.

Ротан живуч и может существовать даже там, где другие рыбы выжить не могут.

У нас, по непроверенным данным, ротан обнаружен в Финском заливе в районе Лахты, а в Зоологическом институте АН СССР хранятся экземпляры этой рыбы, пойманные в непересыхающих больших воронках, оставшихся со времен Великой Отечественной войны, недалеко от станции Тарховка. В этих воронках живут как взрослые, так и маленькие ротаны. Попасть в эти воронки ротаны могли лишь с помощью человека, выпустившего их туда из аквариума.

Ловля рыбы ротан

Ротан был завезен в европейскую часть России с Дальнего Востока, из бассейна Амура, в начале 40-х годов прошлого века. Эта рыба расплодилась во многих водоемах с невероятной быстротой. На Дальнем Востоке эта рыба имеет достаточно врагов и конкурентов, которые довольно жестко регулируют численность ротана - здесь же он начал уничтожать всех прежних обитателей рек и других водоемов с пугающей скоростью - запущенный в водоем ротан уже через несколько лет становится в нем доминирующим видом.

Секрет этого маленького хищника прост - ротан всеяден, он питается икрой, мальками других обитателей водоема, мелкими лягушатами и головастиками, рачками и моллюсками. За такое прожорство ротан считается среди сообщества рыболовов и ихтиологов персоной нон грата.

В основном, рыболовы и могут принести большую пользу водоему, оккупированному ротаном. Вылов ротана не имеет каких-либо ограничений в течение всего года.

Для ловли ротана по открытой воде идеально подходит легкая удочка, позволяющая ловить в оконцах среди водных зарослей. Это любимые места стоянки ротана. Его ловят с поплавком или кивком на конце удочки и с мормышкой на леске. Мормышка или миниатюрная блесна особенно привлекают дальневосточного хищника. Леска должна быть не толще 0,15-0,2 мм, крючок не менее №5, с длинным цевьем, так как на него легче насаживать приманку и надежнее подсекается рыба.

Если ловить на крючок, то эффективными будут следующие приманки: червь, мотыль, рачок, ручейник, маленькие кусочки мяса. На растительные приманки ротан берет только в скудном пищей водоеме. Также привлекательны движущиеся приманки. Подсекать ротана следует сразу же, при первом намеке на поклевку, иначе хищник заглатывает приманку так, что вытащить ее без экстрактора или без повреждения просто невозможно. Зимой ротан берет так же активно, как и летом.

Рыба достигает до 300-500 грамм веса. Но обычно попадаются небольшие особи, от 50-150 грамм. В брачный период ротан принимает черную окраску. У ротана очень вкусное белое мясо, что никак не скажешь по его виду. Мясо ротана очень хорошо в ухе, жареное и вяленое. Небольших ротанов можно жарить, только почистив; мясо крупных желательно филетировать кухонным ножом с тонким лезвием и поджаривать с лимонными дольками, предварительно посыпав молотой паприкой.
 

На ставках Тернопілля з’явилась риба-канібал

Хижак поїдає не лише інших риб, але й власне потомство

  Незвичайний випадок трапився на ставу біля села Жеребки з рибалкою Петром Вовком. Він неабияк здивувався, коли на гачок йому піймалася риба темного кольору з великим ротом, повним гострих зубів. Досвідчений рибалка відразу здогадався, що це - ротан. Незвичний улов викликав не лише радість, а й певне занепокоєння. “Уже не раз ловили в Івачеві” — Цей хижак може знищити усю рибу в водоймі. Його називають риб’яча смерть. Мені доводилося чути від знайомих рибалок, що ротана не раз уже ловили на ставу в Івачеві, – каже Петро Вовк. За словами іхтіолога Інни Гоч, ротан потрапив у водойми Тернопільської області ще у 1992-1993 роках. Спочатку помилково вважали, що це форелеокунь – цінний об’єкт аматорського рибальства. Батьківщиною ротана є далекосхідна річка Амур. Внаслідок непродуманого розселення акваріумістами та рибалками-аматорами цей вид потрапив на територію європейської частини колишнього СССР, де в деяких водоймах почав завдавати значних збитків іншим видам риб.   Загроза — для закритих водойм Припускають, що на Тернопілля його завезли мальком випадково. Ротан постійно розширює свій ареал. У наших річках він найчастіше зустрічається там, де є найбільше рибгоспів. За спостереженнями, максимальні розміри ротана на Тернопіллі становили 27 см. Він легко пристосовується до нових умов і веде хижий спосіб життя. Це риба-канібал, яка поїдає не лише інших риб, але й власне потомство. В більшості випадків ротан надає перевагу водоймам зі слабкою течією: ставам, заплавам річок. Тернопілля має сприятливі умови для життя та розмноження ротана. І це може стати причиною до перенаселення ним водойм, а отже, до поїдання значної кількості молодих риб. Проте поки що небезпека існує тільки для закритих водойм. У відкритих же є чимало природних ворогів ротана – щука, судак. Вони регулюють його чисельність. Тому причини для занепокоєння долею наших видів риб на даний час немає.
Олена Близнюк  
 

Боятися ротана-головешку не варто

17 травень 2005

Джерело: Телекомпанія ТВА

Риба-хижак представлена в буковинській фауні вже 10 років і людині жодним чином не загрожує

Нещодавно місцеві інтернет-видання обійшла сенсаційна новина: повідомляли, що на території області з"явився новий хижак, такий собі аналог всесвітньо відомих піраній - риб-убивць, які винищують все живе, що є у водоймах. Насправді ж сенсації не вийшло. Риба ротан, або головешко, з"явилася на Буковині майже десять років тому. Батьківщина її - басейн річки Амур на Далекому сході. А до нас її завезли випадково із підмосков"я разом із мальком. На вигляд вона дуже нагадує відомого усім чорноморського бичка чи прісноводну бабку. При гарному годуванні досягає розміру у двадцять п"ять сантиметрів та має вагу майже чотириста грамів. Розповідає Юрій Лелет, начальник державної інспекції рибоохорони у Чернівецькій області: "Для людей вона не страшна, не кусає їх. Називають її піранією лише через те, що вона їсть усе, що рухається, що менше за неї розміром, ікру, молоду рибу. Цим вона і страшна". Інколи ротан поїдає навіть свого власного малька. Не боїться й інших хижаків, запросто витісняє з водойми як окуня, так і щуку. Водиться він майже в усіх озерах області. Проте при правильній профілактичній роботі на ставках массового його розповсюдження можна уникнути. "Восени при вилові риби з товарних ставків всю смітну рибу знищують, відловлюють на корм чи травлять аміачною водою. На жаль, зараз  багато ставків у орендарів а вони не витримують санітарні вимоги", - продовжує пан Лелет. Людям же ротана-головешку боятися не потрібно, запевняють спеціалісти, її можна ловити та їсти. До речі, кажуть, вона дуже смачна.

Переглядів: 5461 | Додав: respe | Рейтинг: 4.0/1 |
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Календар
«  Травень 2009  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Архів записів

Друзі сайту




Третейський суд

null
.
.

Міні-чат

QWW.com.ua - Каталог украинских сайтов

Газета міста Малин - RESPECT
@freeboard.com.ua
Каталог сайтов
Copyright RESPECT © 2024      Конструктор сайтів - uCoz           Малин