null
 Малин Субота, 20.04.2024, 10:55



| RSS
[ Головна ] [ ]
Категорії розділу

Наше опитування
Які теми Вам цікаві?

Всего ответов: 102

Статистика


Пошук

Головна » 2009 » Травень » 27 » Українківські музеї відвідав відомий вчений
Українківські музеї відвідав відомий вчений
15:23
Українківські музеї
відвідав відомий вчений

 

Днями, після відвідин Чоповицької школи та Кип’ячого, Українківську школу (з ініціативи її директора, кандидата історичних наук і краєзнавця Василя Тимошенка) відвідали талановиті гості. 

Перший із них — Микола Дмитренко. Ось перелік його регалій: доктор філологічних наук, професор, завідувач відділу фольклористики Інституту мистецтвознавства та етнології імені Максима Рильського НАНУ, член Національної спілки письменників України. Простіше — поет і фольклорист. Його супроводжував краєзнавець із Потіївки Петро Лантух.

Столичний гість розповів школярам та вчителям про свій творчий шлях, який на самому початку проходив і через Малин — дві перші поетичні збірки Миколи Дмитренка народилися у нашій друкарні.

Для земляків спілкування з поетом цінне ще й тому, що він особисто знав нині вже покійного Василя Скуратівського, теж фольклориста і краєзнавця. Двоє дослідників етнографії мали спільні творчі зустрічі, етнографічні експедиції, разом відвідували музеї та брали участь у спільних записах передач на телебаченні.

Не дивно, що у школі митця зацікавили два шкільні музеї — історико-етнографічний «Українська хата» й музей села Українки.

В оточенні вдячних слухачів поет Микола Дмитренко декламував свої різножанрові поезії із збірок «Квіти добра» і «Люблю твій усміх загадковий».

Окрім поетичних творів, Микола Дмитренко є автором трьохсот наукових праць з фольклористики і етнографії та сорока книжок у цій же галузі.

Столичний вчений має намір ще приїхати на Малинщину, зокрема і до Чопович, щоб записати місцевий автентичний спів у виконанні жіночого вокального ансамблю.

Взагалі вчений багато мандрує, відвідує кінофестивалі. Його лекції слухали у багатьох європейських університетах, навіть у Сорбоні. Не обділяє увагою й вітчизняні університети. Його запрошують з лекціями до Житомирського університету імені Франка та Київського — імені Шевченка.

Українківські школярі тепер зможуть доповнювати знання, отримані за шкільною програмою, з авторських книжок Миколи Дмитренка, — вчений і поет лишив на згадку про себе бібліотечку цікавих етнографічних розвідок.

 
 
 
Інформація і фото Богдана Лісовського
Переглядів: 1058 | Додав: respe | Рейтинг: 0.0/0 |
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Календар
«  Травень 2009  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Архів записів

Друзі сайту




Третейський суд

null
.
.

Міні-чат

QWW.com.ua - Каталог украинских сайтов

Газета міста Малин - RESPECT
@freeboard.com.ua
Каталог сайтов
Copyright RESPECT © 2024      Конструктор сайтів - uCoz           Малин